Rušenje stereotipov in dvojna šokantnost Prodigyjevega hita

Nisem ravno največja oboževalka Prodigy, so pa pred 22 leti posneli skladbo, ki me je navdušila že takrat in ostaja še danes na mojem seznamu najljubših in najpogosteje predvajanih. Skupaj s kontroverznim videom.  

Smack My Bitch Up je nastal pred dobrima 2 desetletjema. Kontroverznost, s katero se je ponašal v času svojega nastanka, se ga drži še danes. Še bolj kot sama skladba pa je kontroverzen glasbeni spot. Številne TV mreže so ga prepovedale, druge so predvajale cenzurirano različico. Obsodile so ga tudi feministične organizacije, češ, da spodbuja nasilje nad ženskami.

S tem se nikakor ne morem strinjati. Video je sicer res svojstven in vsebuje nazorne prikaze nasilja, golote, spolnosti, prostitucije, bruhanja, uporabe nelegalnih drog in vožnje pod njihovim vplivom. Celoten paket. Posnet je v prvoosebnem načinu, torej skozi oči protagonista – dogajanje vidimo tako, kot ga doživlja protagonist. Spremljamo dan, ali bolje noč, v življenju neke osebe, ki se odpravlja v londonsko nočno življenje. Na svoji poti se podpre z alkoholom in kokainom, vbrizga si heroin, pretepe nekega tipa, otipava striptizete, nadleguje vidno ogorčene prostitutke. Eno izmed njih odpelje domov, kjer ima z njo spolni odnos. Ko prostitutka odide, se protagonist pogleda v ogledalo in takrat gledalci prvič vidimo osebo, ki smo je spremljali. In vidimo [SPOILER ALERT], da je protagonist ženska.

Video se mi zdi izredno pomemben, ne le zaradi rušenja stereotipov, pač pa tudi zato, ker razkriva naše predsodke, ki se jih ne zavedamo. Spoznanje, da je nasilni protagonist ženska, nas šokira, ker tega nismo pričakovali. Ko se zbudi in navleče nase ohlapne kavbojke in pošvedrane superge že predvidevamo, da je moški. Ženska, sploh taka, ki nastopa v videu, tega ne bo oblekla in obula. Nadela si bo nekaj lepega in dekliškega. Nadalje, ko si za zajtrk nalije alkoholno pijačo, nam še na misel ne pride, da bi to lahko bila ženska. Ženske tega ne delajo. Vseskozi, ko snifa kokain, ko si injicira heroin, ko kozla na javnem WCju, prepostavljamo, da je to moški, ker ženske tega ne počnejo. Ko pretepe nekega tipa, se nam razkrojijo še zadnje molekule dvoma o spolu protagonista. Enako kot takrat, ko nadleguje ženske v nočnem klubu. Ženske vendar tega ne delajo, ne otipavajo striptizet in niti slučajno ne pretepajo naključnih mimoidočih moških.

 Ko v zadnjem kadru videa spoznamo svojo zmoto, smo do skrajnosti zbegani. Ne glede na to, koliko podpiramo enakopravnost spolov in koliko smo razgledani, smo osupli in šokirani. In to dvakrat: prvič zaradi vseh pravkar navedenih dejstev, drugič pa zato, ker se do zdaj nismo zavedali, da smo globoko v sebi tako prežeti s stereotipi impoziranimi s strani stoletij tajajočega šovinizma. Dejstvo, da nismo pričakovali ženske, kaže na to, da čeprav vidimo oba spola kot enakovredna in enakopravna, jima vseeno nezavedno pripisujemo določene družbeno vsiljene vloge.

Do tega dne ostaja ta video za moje pojme najbolj feminističen video, kar sem jih kadarkoli zasledila. Ne le, da izenačuje stereotipne vloge spolov v družbi, ampak jih skoraj subverzira. Video ne spodbuja nasilja nad ženskami, ker je nasilnost protagonistke enakomerno distribuirana med moškimi in ženskami, ki ji prekrižajo pot. Prikazuje seveda cel kup situacij, ki občutljivega gledalca vznemirijo, a iz lastne izkušnje lahko zagotovim, da mi kot 18-letni deklici video ob izidu ni povzročil nikakršnih travm. Pa tudi pretepati nisem začela žensk ali moških.

Da edina vrstica besedila v resnici govori o intravenoznem uživanju drog, sem pa izvedela šele 20 let po izidu komada.

Uživajte v gledanju: