Pomladna zelena juha – zdravje iz narave

Spomladi  lahko združimo prijetno s koristnim in ko uživamo na sprehodu po naravi ali pa kar na travniku za domačo hišo, si naberemo razna zelišča. Pozorni moramo biti, da ne nabiramo ob prometnih cestah, ker je tam rastlinje onesnaženo zaradi izpušnih plinov, na podeželju pa nabiramo na travnikih, ki niso posuti z gnojem. Mlade koprive, kislica, rman, trpotec, bršljanasta grenkuljica, regačica, regrat so polni koristnih snovi. Tako si iz njih lahko pripravimo okusne jedi. Danes smo skuhali zeleno juho. Po naslednjem sprehodu bomo pripravili zeliščno omleto s sirom.

Sestavine:

Koprive

Zelišča (regačica, rman, bršljanasta grenkuljica…)

Peteršilj

Česen

2 žlici ovsenih kosmičev

Oljčno olje

sol

1 žlica kisle smetane ali jogurta

Priprava:

Zelišča očistimo in dobro operemo. Sesekljamo česen.  V lonec damo malo oljčnega olja in na njem popražimo česen toliko, da zadiši. Dodamo ovsene kosmiče in zelišča. Prilijemo približno 2 litra vode. Ko zavre, pazimo, da ne prekipi. Po desetih do petnajstih minutah kuhanja juho odstavimo in jo s paličnim mešalnikom zmiksamo, da postane gladka brez koščkov. Po okusu solimo in dodamo kislo smetano ali jogurt.