Okus grajskega življenja na poletni večer – Kometrova poletna rezina

Baron Kometer je nadvse rad ob poletnih večerih posedal s svojimi lovskimi kolegi pod velikim hrastom v grajskem vrtu. Od tam je imel razgled na razvalino starega gradu na drugi strani Drave, na pristavo Robinhof in del  trga. Ko je tako sedel in modroval o lovu in divjadi, je rad srknil kozarček borovničevca zraven pa se sladkal s poletno rezino, ki mu jo je pripravila vdana kuharica.

Kometrovo poletno rezino smo pripravili po naslednjem receptu in je res izvrstna

 

 Kometrova poletna rezina

 

Sestavine:

500 g moke

200 g masla

250 g sladkorja

3 jajca

 ščepec soli

1 vanilijev sladkor

1 pecilni prašek

¼  l mleka

250 g svežih borovnic

Stepena sladka smetana

 

Priprava:

Maslo, ki je zmehčano na sobni temperaturi, penasto umešamo. Sladkor in jajca dodajamo postopoma in izmenično in nadalje stepamo, da dobimo rahlo in penasto maso. Dodamo vanilin in sol. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, v maso vmešamo moko in toliko mleka, da testo težko in široko pade s kuhalnice. Testo razgrnemo v pomaščen in pomokan model pravokotne oblike.  Tako poravnano testo posujemo z borovnicami.

Pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Pečen kolač damo na rešetko, da se ohladi. Hladnega razrežemo na poljubno velike rezine, borovnice lahko dodatno posujemo s sladkorjem. Pred serviranjem pa na vsako rezino dodamo stepeno smetano.