Kometrova rezina – jabolčna pita z orehi

Sestavine:

Osnova:

350 g moke

200 g masla

100 g sladkorja

4 rumenjaki

ščepec soli

1 vanilijev sladkor

½  pecilnega praška

 

Jabolčni nadev:

500g jabolk

50 g sladkorja

Cimet

 

Orehov nadev

4 beljaki

150 g sladkorja v prahu

100 g mletih orehov

 

Priprava:

Najprej pripravimo jabolčni nadev. Jabolka olupimo in nastrgamo na lističe. Na manjši količini maščobe jih podušimo, da se zmehčajo. Dodamo sladkor in cimet. Pustimo, da se ohladi.

Pripravimo osnovo – testo. Maslo, ki je zmehčano na sobni temperaturi, penasto umešamo. Sladkor in rumenjake dodajamo postopoma in izmenično in nadalje stepamo, da dobimo rahlo in penasto maso. Dodamo vanilin in sol. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, v maso vmešamo moko. Testo  razgrnemo v pomaščen in pomokan model pravokotne oblike Na to damo jabolčni nadev.

Zatem pripravimo še orehov nadev. Pripravimo sneg iz 4 beljakov. Ko je dovolj trd postopno med stepanjem dodajamo sladkor v prahu in zatem previdno s kuhalnico vmešamo še orehe. To maso razgrnemo čez jabolčni nadev.

Pečemo pri temperaturi 130 – 150 stopinj Celzija 1 uro do 1 uro in četrt.

Še toplo pito narežemo z ostrim nožem na rezine in pustimo, da se ohladi.