Kometrov šartl (Potica barona Kometra)

Sestavine

500g bele moke

30g kvasa

2 žlici mlačnega mleka 

1 žlička sladkorja

2 jajci

120 g masla

80 g sladkorja

¼ l mleka

sol

Nadev

60 g masla

150 g rozin

110 g sladkorja

2 žlici cimeta

Za premaz: 60 g masla

Priprava:

V skledo damo moko, v sredino naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, ga posujemo z žličko sladkorja, prilijemo 2 žlici mlačnega  mleka, posujemo z moko in pustimo, da vzhaja na toplem približno 20 minut . Medtem zmešamo maslo, sladkor in jajca. Ko je kvasni nastavek vzhajal dodamo jajca s sladkorjem in maslom, sol in mleko. Mleko dodajamo previdno, ker je količina odvisna od moke. Zamesimo ne premehko testo.

Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja ma toplem približno 30 minut.

Vzhajano testo zvaljamo za prst debelo. Za nadev stopimo – zmehčamo maslo in  ga namažemo po testu. Sladkor zmešamo s cimetom in ga posujemo enakomerno po testu. Potem posujemo še z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v mleku ali rumu in jih odcedili.

Nato vse skupaj trdno zvijemo. Potico damo v pomaščen model in damo vzhajati za 20 minut ; nato  premažemo z maslom, ter damo v segreto pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah. Pečeno zvrnemo iz modela in hladno posujemo s sladkorjem v prahu in cimetom.

dav
dav